Pani Walewska (Pychotka)
Ciasto dwojga nazw, jedni znają go jako Pychotka inni jako Pani Walewska. Kiedyś gościło często w wielu domach, teraz nieco zapomniane. Dlatego postanowiliśmy odkurzyć nasz przepis i przygotować tą pyszność dla Was i przypomnieć sobie ten smak. Lekko chrupiąca beza z orzechami, słodkie powidła i delikatny krem. Nic więcej do szczęścia nie trzeba.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
powidła śliwkowe
orzechy
Beza:
6 białek
szczypta soli
5 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem:
0,5 l mleka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 masło
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukry wymieszać. Dodaj żółtka, śmietanę i masło. Całość wymieszać mikserem. Wymieszane składniki zagnieść szybko dłonią w kulkę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało.
Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykleić ciastem i posmarować powidłami śliwkowymi.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać przesianą skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Na placki wyłożyć masę białkową i posypać posiekanym orzechami. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić do wystygnięcia.
Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę zmiksować z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlać do gotującego mleka i gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć w misce dodając po łyżce krem budyniowy. Gotowy krem wyłożyć na jeden placek ciasta, rozsmarować i przykryć drugim plackiem. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz