Piernik świąteczny
125 g cukru,
200 g miodu,
3 jajek,
250 kg mąki,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1,5 łyżki kakao,
75 g masła,
2 łyżki koniaku,
1/2 torebki przyprawy do pierników,
50g posiekanych migdałów
50g posiekanych orzechów włoskich
50g posiekanych orzechów laskowych,
50g rodzynek,
50g posiekanych suszonych śliwek
½ tabliczki czekolady deserowej połamanej na małe kawałki
Polewa Czekoladowa:
100g cukru pudru,
2 łyżki kakao,
1 łyżka stopionego masła,
1 łyżka gorącego mleka
Rozpuścić cukier, miód, masło z dodatkiem przyprawy korzennej. Ubić jajka dodając kakao i koniak. Masę jajeczno-kakaowo-koniakową dodać do miodu z dodatkami i połączyć. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać bakalie, wymieszać. Wlać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę do połowy wysokości. Piec w temp. 180 stopni C. przez 70 minut. Można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz