Piernik świąteczny

Święta Bożego Narodzenia zawsze swym zapachem kojarzą nam się z piernikiem i nie da się tego ukryć. W swoich zasobach mamy wiele przepisów na te słodkości, jednak wciąż poszukujemy i próbujemy różne przepisy dla Was by poczuć tą magię świąt przez cały rok.
Składniki:

125 g cukru, 
200 g miodu, 
3 jajek, 
250 kg mąki, 
1 łyżka proszku do pieczenia, 
1,5 łyżki kakao, 
75 g masła, 
2 łyżki koniaku, 
1/2 torebki przyprawy do pierników, 
50g posiekanych migdałów
50g posiekanych orzechów włoskich
50g posiekanych orzechów laskowych, 
50g rodzynek,
50g posiekanych suszonych śliwek 
½ tabliczki czekolady deserowej połamanej na małe kawałki 

Polewa Czekoladowa:
100g cukru pudru, 
2 łyżki kakao, 
1 łyżka stopionego masła, 
1 łyżka gorącego mleka

Rozpuścić cukier, miód, masło z dodatkiem przyprawy korzennej. Ubić jajka dodając kakao i koniak. Masę jajeczno-kakaowo-koniakową dodać do miodu z dodatkami i połączyć. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać bakalie, wymieszać. Wlać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę do połowy wysokości. Piec w temp. 180 stopni C. przez 70 minut. Można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową.







Komentarze

Popularne posty