Toruńskie pierniczki
Ciasto:
500 g mąki żytniej typ 720
300 g naturalnego miodu,
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
kieliszek spirytusu
Biały lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30%
Mąkę przesiać i podgrzać w piekarniku. Po dotknięciu powinna być ciepła, ale nie gorąca. Miód przelać do rondelka o grubym dnie razem z przyprawą do piernika i podgrzać. Dodać do mąki razem z sodą, lekko roztrzepanym jajkiem oraz spirytusem. Dokładnie wyrobić. Stolnicę lekko oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać dowolnymi foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 15 min do lekkiego zarumienienia. Polewać lukrem lub polewą czekoladową po tym jak zmiękną.
Komentarze
Prześlij komentarz