Pierniczki niemieckie
Składniki:
Ciasto:
1 margaryna
1 szklanka cukru
50 dag miodu sztucznego
2 łyżki kakao
Podane składniki zagotować i wystudzić.
1 kg mąki
szczypta soli
2 łyżeczki sody
1/2 opakowania przyprawy do piernika
3 jaja
Wszystkie składniki wmieszać, dodać ostudzoną masę i dokładnie wyrobić na jednolitą masę, ma być lekko rzadkie. Zawinąć folią spożywczą i zostawić na 24 h w temperaturze pokojowej. Po podanym czasie ciasto wałkować na grubość 0,5 cm i wycinać kółka foremką o średnicy 3 cm. Piec w temperaturze 180°C 10-15 minut.
Masa:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru pudru
10 dag margaryny
Rozpuścić i dodać:
1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub migdałów
3 łyżki kakao
1/2 aromatu rumowego
1 słoik kwaśnego dżemu
1 szklanka wódki
i całość zagotować. Gorącą masą przekładać 2 pierniczki i na łączeniu obtoczyć wiórkami kokosowymi. Układać w szczelnym pojemniku, spożywać po 2-3 dniach.
Ciasto:
1 margaryna
1 szklanka cukru
50 dag miodu sztucznego
2 łyżki kakao
Podane składniki zagotować i wystudzić.
1 kg mąki
szczypta soli
2 łyżeczki sody
1/2 opakowania przyprawy do piernika
3 jaja
Wszystkie składniki wmieszać, dodać ostudzoną masę i dokładnie wyrobić na jednolitą masę, ma być lekko rzadkie. Zawinąć folią spożywczą i zostawić na 24 h w temperaturze pokojowej. Po podanym czasie ciasto wałkować na grubość 0,5 cm i wycinać kółka foremką o średnicy 3 cm. Piec w temperaturze 180°C 10-15 minut.
Masa:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru pudru
10 dag margaryny
Rozpuścić i dodać:
1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub migdałów
3 łyżki kakao
1/2 aromatu rumowego
1 słoik kwaśnego dżemu
1 szklanka wódki
i całość zagotować. Gorącą masą przekładać 2 pierniczki i na łączeniu obtoczyć wiórkami kokosowymi. Układać w szczelnym pojemniku, spożywać po 2-3 dniach.
Komentarze
Prześlij komentarz