Jesienne ciasto z dyni

Kiedyś mówiło się jak jesień to dynia. Teraz dynie są dostępne niemal przez cały rok, dlatego jak tylko mamy ochotę możemy przygotować puszyste ciasto dyniowe i przywołać jesienne smaki. Dopełnieniem całości jest polewa z miodu i chrupiące, ulubione orzechy. 

Składniki:

2 szklanki miąższu z dyni
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka sody
garść orzechów włoskich
garść rodzynek 

Orzechy posiekać dość drobno nożem, a rodzynki zalać gorącą wodą. Jajka ubić wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodawać partiami mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksować na średnich obrotach przez jakieś 3 minuty.
Dynię umyć i przekroić, usunąć nasiona i włókna, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować, odcisnąć nadmiar płynu. Następnie starty i odsączony miąższ dyni dodać do ciasta, dołożyć drobno pokrojone orzechy włoskie i namoczone wcześniej rodzynki. Całość mieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub kaszą manną formy o średnicy 23-25 cm. Piec przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka. 
Ciasto z dyni podawać lekko posypane cukrem pudrem lub można również wykończyć je miodowo-orzechowym topem. Wystarczy ciepłe jeszcze ciasto posmarować miodem i posypać kruszonymi lub siekanymi orzechami.  








Komentarze

Popularne posty