Tarta z jeżynami
Kruchutka tarta jest grzechu warta. Jeszcze jak ma w sobie kwaskowate jeżyny, wyraziste i aromatyczne to już jest to duet doskonały. Nam bardzo to połączenie smaków przypadło do gustu, ciekawi jesteśmy jak Wam? Czekamy na opinie pod postem.
Składniki:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
Owoce
3 kubki jeżyn (lub jeżyn i borówek)
2 spore łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
Z mąki pszennej, masła i cukru zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Formę wylepić ciastem i podpiec ciasto na lekko złoty kolor (ok 15 minut) w 180℃. Owoce umyć, połączyć z mąkami i cukrem, wysypać na podpieczony spód tarty i zapiekać 30 minut w 180. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz