Schabowe Inaczej
Schabowy a cóż to trudnego??? No wydaje się że to najłatwiejsze kotlety na świecie i goszczą tradycyjnie jak rosół co niedzielę w polskich domach. Jednak jak zrobić schabowego by był delikatny i soczysty a nie suchy jak podeszwa?? A otóż trzeba go odpowiednio zamarynować. Spójrzcie na nasz przepis, spróbujcie i przekonajcie się sami.
1 kilogram schabu
2 jajka
2 łyżki majonezu
sok wyciśnięty z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
olej do smażenia
Schab pokroić na 2 cm plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kotlet posypać pieprzem i solą. Do miski dodać jajka, majonez oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Kotlety włożyć do przygotowanej marynaty. Aby schabowe były jeszcze lepsze można je zostawić w marynacie na kilka godzin. Na duży talerz wyspać bułkę tartą i obtoczyć mięso z każdej strony. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż panierka się zarumieni. Trzeba uważać bo się przypalają.
Komentarze
Prześlij komentarz