Sernik zebra
Czy to tak naprawdę bywa?
Czy też malarz z bożej łaski
pomalował osła w paski?
Pisał Brzechwa, a my twierdzimy, że nasza zebra jest jak najbardziej prawdziwa, a do tego urocza, pyszna i łatwa w wykonaniu. Zrobiły ją nasze "pierwszaczki", więc dacie radę i Wy.
Składniki:
Spód:
170 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko
Masa serowa:
1kg twarogu
3 łyżki budyniu śmietankowego
170g cukru
4 jajka
100 g śmietany 18%
2 łyżki kakao
Przesianą mąkę pszenną wymieszać w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 45 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno tortownicy (średnica 24cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstawić upieczony spód do wystudzenia.
Ser twarogowy zmiksować z budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao – wymieszać szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewać po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzać tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami. Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 70 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia. Podawać po schłodzeniu w lodówce.
Nasza rada, jeżeli użyjecie dobrej jakości twarogu może wyjść bardzo gęsta masa i nie będzie się rozlewała, więc dodajcie odrobinę mleka, żeby masa lekko się rozlewała.
Komentarze
Prześlij komentarz