Piegusek
Siała baba mak,
nie wiedziała jak
a dziad wiedział
nie powiedział
a to było tak....
Jakoś tak nam się przypomniała ta wyliczanka robiąc to ciastko. Proste składniki i wykonanie, w sam raz do herbatki lub kawki. Może nawet dziad z babą go zjedzą 😀.
1 szklanka białek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka maku sypkiego
½ kostki masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Do ubitych białek dodać mak. Następnie dodać mąkę z proszkiem przesiane przez sitko, miksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać lekko przestudzone masło, miksować.
Formę o wymiarach 11×31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz