Zupa kalafiorowa z curry
Bardzo lubimy kalafiora i zupę kalafiorową. Jednak sami musicie przyznać, że jest on trochę mdły i lepiej smakuje jak się nieco podkręci smak przyprawami. Tym razem stawiamy na curry, bo jak wyczytaliśmy w mądrych książkach curry jest pomocne w leczeniu anemii i jest doskonałym źródłem żelaza. Taka lecznicza zupka w naszym wydaniu.
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 średni kalafior
2 ziemniaki
bulion warzywny1-1,5 l
1 łyżeczka curry
listek laurowy
sol i pieprz
oliwa
1 kubek śmietany
Posiekać drobno marchew, seler i cebule. Poddusić na oliwie(ok 2 łyżek),wsypać curry i listek. Poddusić chwilkę. Dodać ziemniaki pokrojone w dość drobna kostkę i kalafior podzielony na małe różyczki. Zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku. Zabielić zahartowaną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz