Jabłkowo-karmelowe ciasto musowe
To ciasto to prawdziwe dzieło sztuki w wykonaniu uczestników kursu czeladniczego Cukiernik. Wręcz wypadałoby nazwać je torcikiem. Delikatne musowe wnętrze z jabłkowo-karmelowym wnętrzem. Całości dopełnia polewa lustrzana, której kolory możecie dowolnie komponować w zależności od upodobań lub zasobu barwników.
Żelka jabłkowa:
150 g jabłek
25 g cukru
3 g żelatyny
Żelatynę zalać wodą do napęcznienia. Jabłka podgrzać z cukrem i odrobiną wody, dodać żelatynę i zblendować. Przełożyć do rantu wyłożonego folią i zamrozić przynajmniej na 6 godzin.
Biszkopt:
1 jajko
40 g cukru
40 g mąki
1 g proszku do pieczenia
40 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
Ubić jajo z cukrem, dodać mąkę proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Upiec na papierze w 180°C około 10 minut.
Kajmak:
125 g kajmaku
2 g żelatyny
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Kajmak podgrzać w garnku, dodać żelatynę, wymieszać, lekko schłodzić i przełożyć kajmak do rękawa.
Mus:
100 g śmietany 30%
150 g czekolady
8 g żelatyny
125 g mascarpone
250 g schłodzonej śmietany 30/36%
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Śmietankę (100g) zagotować w rondelku, zalać nią pokruszoną czekoladę, przemieszać i dodać żelatynę. Zblendować dodać mascarpone, ponownie zblendować. Resztę śmietanki ubić (tak na ¾) dodawać porcjami mus, wymieszać.
Składanie od góry foremki:
1/3 musu
żelka jabłkowa
kajmak
1/3 musu
biszkopt
1/3 musu
Zamrozić przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjąć i polać glazem.
Glaze:
150 g białej czekolady
65 g wody
125 g cukru
85 g słodzonego mleka skondensowanego
8 g żelatyny
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Wodę, cukier i mleko skondensowane zagotować. Czekoladę połamać, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać żelatynę, dodać gorący płyn, zblendować nie wyciągając końcówki. Barwić na dowolny kolor i oblewać ciasto glazem o temperaturze 33-34°C.
Komentarze
Prześlij komentarz