Nadziewane pieczone brzoskwinie
Tym razem coś na słodko
Składniki:
5 brzoskwiń
2 łyżki
masła
4 ciasteczka
biszkopty
2 żółtka
25 g kakao
Jedną
brzoskwinię obrać, przeciąć, wyjąć pestkę, miąższ posiekać, przełożyć do miski.
Pozostałe brzoskwinie obrać, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, gniazda po pestkach
lekko powiększyć, usuwając miąższ łyżeczką, przełożyć go do posiekanej
brzoskwini. Dodać cukier, pokruszone biszkopty, żółtka, kakao, wymieszać, by
powstała jednorodna masa.
Żaroodporne
naczynie wysmarować częścią masła, ułożyć w nim brzoskwinie, nadziewać je masą,
na wierzchu każdej kopułki nadzienia kłaść szczyptę masła, włożyć do piekarnika
nagrzanego do 160°C, piec przez 40–50 min. Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz