Nadziewane pieczone brzoskwinie

Tym razem coś na słodko


Składniki:

5 brzoskwiń
2 łyżki masła
50 g cukru pudru
4 ciasteczka biszkopty
2 żółtka
25 g kakao

Jedną brzoskwinię obrać, przeciąć, wyjąć pestkę, miąższ posiekać, przełożyć do miski. Pozostałe brzoskwinie obrać, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, gniazda po pestkach lekko powiększyć, usuwając miąższ łyżeczką, przełożyć go do posiekanej brzoskwini. Dodać cukier, pokruszone biszkopty, żółtka, kakao, wymieszać, by powstała jednorodna masa.
Żaroodporne naczynie wysmarować częścią masła, ułożyć w nim brzoskwinie, nadziewać je masą, na wierzchu każdej kopułki nadzienia kłaść szczyptę masła, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec przez 40–50 min. Podawać na ciepło.












Komentarze

Popularne posty