Papryka nadziewana ziemniakami
Tradycyjnie paprykę nadziewa się mięsem mielonym, my proponujemy nowy prawie jarski farsz z ziemniaków, boczku i nasion słonecznika. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. do tego ulubiony dipi obiad gotowy.
Składniki:
6
papryk
700
g ugotowanych ziemniaków
1
cebula
150
g sera żółtego
50
g wędzonego boczku
gałka
muszkatołowa
4
łyżki pestek słonecznika
sól
pieprz
1
szklanka bulionu
Ziemniaki
ugotować i przecisnąć przez praskę. Pestki słonecznika uprażyć na suchej
patelni. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę i boczek pokroić w
drobna kostkę. Boczek podsmażyć i na wytopionym tłuszczu przysmażyć cebulkę. Wymieszać
ze słonecznikiem i ziemniakami oraz 2/3 sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatołową.
Papryki
umyć, odkroić wierzchy, usunąć gniazda nasienne, napełnić farszem.
Przykryć
wierzchami, ułożyć w głębokim naczyniu i podlać bulionem. Piec około 30-40
minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia posypać żółtym
serem i wstawić do piekarnika, aż do rozpuszczenia się sera.
Komentarze
Prześlij komentarz