Papryka nadziewana ziemniakami

Tradycyjnie paprykę nadziewa się mięsem mielonym, my proponujemy nowy prawie jarski farsz z ziemniaków, boczku i nasion słonecznika. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. do tego ulubiony dipi obiad gotowy.


Składniki:


6 papryk
700 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
150 g sera żółtego
50 g wędzonego boczku
gałka muszkatołowa
4 łyżki pestek słonecznika
sól
pieprz
1 szklanka bulionu


Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę i boczek pokroić w drobna kostkę. Boczek podsmażyć i na wytopionym tłuszczu przysmażyć cebulkę. Wymieszać ze słonecznikiem i ziemniakami oraz 2/3 sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Papryki umyć, odkroić wierzchy, usunąć gniazda nasienne, napełnić farszem.
Przykryć wierzchami, ułożyć w głębokim naczyniu i podlać bulionem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika, aż do rozpuszczenia się sera. 























Komentarze

Popularne posty