Kurczak miodowo-czosnkowy
Dzisiaj polecamy kurczaka w cięższej wersji z miodem i sosem sojowym. Zestaw okazał się bardzo trafiony i z czystym sumieniem możemy Wam go polecić. U nas dodatkiem do tego dania były bułeczki Bao, spróbujcie takiego zestawu.
Składniki:
400 g drobiowego mięsa
2-3 cebule
3 łyżki oleju do smażenia
3 duże ząbki czosnku
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
szczypta soli
½ szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Na dużej patelni rozgrzać olej. Mięso drobiowe pokroić w paski i wrzucić do patelni. Smażyć 5-6 minut na dość silnym ogniu mieszając co chwilę. Kurczak powinien się lekko zezłocić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dorzucić do kurczaka. Znów smażyć ok. 3 minuty. Dodać dosłownie szczyptę soli i pokrojony w plasterki lub kostkę czosnek. Wszystko mieszać, a następnie dodać miód i sos sojowy. Znów mieszać i dodać ½ szklanki wody. Zmniejszyć ogień i chwilkę podusić. Z odrobiną wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią sos – mieszać szybciutko, żeby nie zrobiły się gluty. Sprawdzić jeszcze tylko czy jest odpowiednio słodkie, słone i w razie potrzeby dodajemy sól lub sos sojowy albo miód.
Komentarze
Prześlij komentarz