Ciasto Bounty
Nazwa Bounty zawsze kojarzy się z popularnym batonem a do tego z palmami, ciepłym morzem i oczywiście kokosowym smakiem. Postanowiliśmy przywołać trochę tego raju w postaci naszego ciastka. Gryząc kęs i zamykając oczy, możemy wyobrazić sobie wszystko.
100 g masła
90 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
100 g mąki pszennej
20 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste. Tortownicę o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem kokosowy:
300 ml mleka
50 g kaszy manny
80 g wiórków kokosowych
100 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka likieru kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając mleko. Po dokładnym rozprowadzeniu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Postawić z powrotem na palnik, zagotować i wymieszać do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.
Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Komentarze
Prześlij komentarz