Wegetarianizm - z czym to się je?
Wegetarianizm – rodzaj praktyki (w sensie świadomej i celowej działalności człowieka), charakteryzującej się wyłączeniem z diety mięsa (w tym ryb i owoców morza); może również wiązać się z unikaniem innych produktów pochodzących z uboju zwierząt np. smalcu, wyrobów skórzanych. Wegetarianizm może być wybrany z pobudek moralnych, zdrowotnych, ekologicznych, bądź ekonomicznych. W języku potocznym przyjmuje się, że wegetarianizm to zbiór kilku diet, które w różnym stopniu ograniczają spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.
12 maja 2014 roku gościliśmy na wykładzie oraz na zajęciach praktycznych panią Alicję Barcikowską, która z powodzeniem od 18 lat preferuje dietę wegetariańską. Jest również członkiem Fundacji Sanctus Nemus na rzecz zwierząt więcej tutaj. Omówiła nam zagadnienia związane z dietą wegetariańską, poleciła fachową literaturę w tej tematyce oraz uczuliła, że zbilansowana dieta wegetariańska nie zagraża naszemu zdrowiu. Kilkoro z nas zastanowiło się nad podjęciem 30-dniowej próby takiego sposobu żywienia. Z jakim skutkiem przekonamy się wkrótce. Wspólnie sporządziliśmy kilka potraw wegetariańskich:
zupa curry z soczewicy, pomidorów z dodatkiem mleczka kokosowego przepis tutaj,kopytka szpinakowe przepis tutaj,
drożdżowe sakiewki z nadzieniem pieczarkowym przepis tutaj,
cytrynowo-makowe muffiny przepis tutaj.
źródło: www.kuchniajarska.pl |
Komentarze
Prześlij komentarz