Zupa z soczewicą


Soczewica w zupie - niemożliwe, ta roślina z grupy roślin strączkowych bardziej się kojarzy z farszem do pierogów, niż ze składnikiem zupy. A jednak wyśmienicie pasuje i doskonale smakuje, a przy tym delikatnie zagęszcza i nie trzeba zupy zasmażać, ani stosować innych dodatków.

Składniki:

1 l  bulionu
250 g soczewicy
¼ szklanki oliwy z oliwek
3 cebule
200 g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
4 marchewki
6 ziemniaków
1 seler naciowy
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżka oregano
sól
pieprz


Soczewicę zalać wodą tak, by ją całkowicie przykryła. Doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, boczek i seler w kostkę, marchewki i ziemniaki w kostkę, a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przez 5 minut smażyć na niej cebulę, boczek i połowę czosnku. Potem dodać resztę oliwy i czosnku, marchewkę, ziemniaki, seler, oregano i soczewicę. Zalać 1 litrem bulionu, przykryć i dusić 30-40 minut, aż soczewica i marchewka zmiękną, dodać pomidory. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem można zupę jeszcze posypać grzankami. 













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty