Zupa z soczewicą
Soczewica w zupie - niemożliwe, ta roślina z grupy roślin strączkowych bardziej się kojarzy z farszem do pierogów, niż ze składnikiem zupy. A jednak wyśmienicie pasuje i doskonale smakuje, a przy tym delikatnie zagęszcza i nie trzeba zupy zasmażać, ani stosować innych dodatków.
Składniki:
1 l bulionu
250
g soczewicy
¼
szklanki oliwy z oliwek
3
cebule
200 g
wędzonego boczku
4
ząbki czosnku
4
marchewki
6
ziemniaków
1
seler naciowy
2
puszki krojonych pomidorów
1
łyżka oregano
sól
pieprz
Soczewicę
zalać wodą tak, by ją całkowicie przykryła. Doprowadzić do wrzenia, gotować 3
minuty, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, boczek i seler w kostkę, marchewki i
ziemniaki w kostkę, a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Przez 5 minut smażyć na niej cebulę, boczek i połowę czosnku. Potem
dodać resztę oliwy i czosnku, marchewkę, ziemniaki, seler, oregano i soczewicę.
Zalać 1 litrem bulionu, przykryć i dusić 30-40 minut, aż soczewica i marchewka
zmiękną, dodać pomidory. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem
można zupę jeszcze posypać grzankami.
Zjadłabym tak pysznie wyglądającą zupę:)
OdpowiedzUsuń