Cytrynowo-makowe muffinki


Cytryna dla orzeźwienia, a mak dla smaku ;) Bardzo interesujący przepis, niedrogi, a efekt zadowalający i to bardzo. Przepis podchwycony z bloga wegetariańskiego, ale tuningowany przez nas na nasz Szkolny Dzień Wegetariański.



Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżeczek maku
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka 
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki oleju
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki aromatu waniliowego


W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak i sól. Pośrodku zrobić zagłębienie, dodać mleko, sok z cytryny, olej, skórkę z cytryny i wanilię. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników. Napełnić foremki w 3/4, posypać wierzch makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez ok. 25 minut, aż się zarumienią.











Komentarze

  1. Bardzo lubię połączenie maku i cytryny :) Często piekę takie właśnie muffinki, a gdy byłam dzieckiem, moja mama piekła takie babki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty