Zapiekane pulpeciki
Pulpeciki w lekkim sosie pomidorowym to alternatywa do kotletów mielonych. Osoby będące na diecie eliminującej produkty smażone, docenią tą potrawę. Polecamy z mięsem wieprzowym, jaki i drobiowym. Idealne dla dzieci, bo zdrowe i kolorowe.
Składniki:
Pulpeciki:
1 kg mielonego mięsa
1 szkl kaszy manny
1 szkl kaszy jęczmiennej
1 szkl ryżu
2 cebule
2 jaja
pieprz
sól
przyprawa do mięsa
bazylia
Sos:
1 l bulionu
1 mały koncentrat pomidorowy
200 g śmietany
sól
pieprz
Cebulę pokroić w
kostkę, podsmażyć. Bazylię posiekać. Wszystkie składniki połączyć razem,
wyrobić masę, formować małe pulpeciki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z podanych
składników sporządzić sos, zalać pulpety i dusić około godziny pod przykryciem.
Komentarze
Prześlij komentarz