Musaka z cukiną
Musaka z greckiego Moussaka to potrawa zapiekana, warzywno - mięsna. Obficie przyprawiona czosnkiem, winem, pietruszką, okryta kołderką sosu beszamelowego. A gdy się sos zarumieni nic więcej do szczęścia nam nie trzeba...
Składniki:
Składniki:
1
kg ziemniaki
1
kg cukinii
800
g chudej wieprzowiny
150
g cebuli
4
ząbki czosnku
2
puszki pomidorów
200
ml wytrawnego wina
60 g
masła
320
g mąki
1
l mleka
natka
pietruszki
olej
sól
pieprz
gałka
muszkatołowa
Cukinie
umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą odstawić na 15 minut. Osaczyć i
przesmażyć z obu stron. Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku
i gotować 10 minut. Odcedzić, ostudzić obrać i pokroić w plastry. Cebulę i
czosnek obrać i posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, następnie wrzucić mięso i
przesmażyć. Dodać czosnek, przyprawić i dodać pomidory, dusić. Przyprawić
natką. Naczynie do zapiekania natłuścić, warstwami ułożyć ziemniaki, mięso,
cukinię, zakończyć warstwą ziemniaków. Z
mąki i masła przygotować zasmażkę, wlać zimne mleko, mieszając, gotować około 5
minut. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Potrawę w naczyniu polać sosem, piec godzinę w
temperaturze 180°C. Przed podaniem lekko ostudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz