Bezy
Na specjalne życzenie czytelnika naszego bloga. To nasz sprawdzony, wypróbowany przepis na bezy. Nie są urodziwe, ale nam potrzebne są do wnętrza różnych ciast, np tego kawowego bezowca. Pieczemy je aby zagospodarować białka, które nam zostaje ze sporządzania np. faworków, deserów itp.
Składniki:
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
250 g cukru pudru
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli.
Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do
góry dnem). Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać partiami
cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać bezy w dowolnym
kształcie. Piec około godziny w temperaturze 120ºC (najlepiej sprawdzić po tym
czasie i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia).
Komentarze
Prześlij komentarz