Zupa curry z soczewicy, pomidorów z dodatkiem mleczka kokosowego
Pyszna zupka z nutą curry. Rozgrzewająca jeżeli dodamy ognia w postaci ostrej papryki, ale w wersji łagodnej również się sprawdza. Może być w wersji wegetariańskiej bez kurczaka lub dla tych którzy bez mięsa się nie obędą gotowana na porcji rosołowej.
Składniki:
1 porcja rosołowa
2 cebule
200 ml soczewicy
3 marchewki
1 pietruszka
1 puszka pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
3-4 ząbki czosnku
curry
ostra papryka
sos sojowy
sól
pieprz
olej do smażenia
Korpus oczyścić
zalać zimną wodą w garnku, gotować zbierając szumy.
W bulionie ugotować obraną i pokrojona marchewkę oraz pietruszkę. W oddzielnym
garnku ugotować soczewicę do miękkości. Cebulę i czosnek drobno pokroić,
podsmażyć na oleju. Wyjąć korpus oddzielić mięso i
dodać do zupy razem z duszonymi na oliwie cebulą i czosnkiem ,
następnie dodać ugotowaną soczewicę i drobno pokrojone pomidory z puszki.
Chwile gotować. Dodać mleczko kokosowe chwile gotować , doprawić do smaku dużą
ilością curry, ostrą papryką, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz