Knedle marchewkowe z nadzieniem drobiowym
Może być marchewkowe pole, ale również mogą być knedle marchewkowe. Z delikatnym mięskiem drobiowym w środku, zastępują sztukę mięsa i dodatek skrobiowy typu ziemniaki, kasza, ryż. Polecamy na wiosenny obiad.
Składniki:
Składniki:
300
g ziemniaków
300 g
marchewki
2
szklanki mąki
1
jajko
400g
piersi z kurczaka
100
g siekanych orzechów włoskich
2
ząbki czosnku
4
łyżki oliwy z oliwek
1
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
curry
Piersi z kurczaka umyć
oczyścić i drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa na siatce o grubych
oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozgnieciony czosnek, siekane
orzechy i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku. Ziemniaki
i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Następnie
dokładnie rozgnieść, ostudzić i dodać jajko, szczyptę soli, mąkę i wyrobić
ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na części, wałkować i wycinać szklanką
niewielkie kółka. Na środek nałożyć porcję farszu, zlepić dokładnie brzegi
ciasta i uformować kulkę. Knedle gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia,
odcedzić przelać zimna wodą. Podawać z masłem lub dowolną surówką.
Super pomysł, jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.