Zawijaniec


Jak sama nazwa wskazuje: zawijaniec, bo zawinąć w ciasto francuskie w tym przypadku można wszystko, ważny jest sposób. My polecamy delikatny filet z kurczaka, ulubione warzywa i do tego dobry sos pomidorowy. Zawijaniec doskonale smakuje z czerwonym barszczem czystym.


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mały filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 mały koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
3 cebule czerwone
1 por
pół puszki kukurydzy
pół puszki zielonego groszku
200 g pieczarek
1 mała papryka w sezonie
sól, pieprz

Filet z kurczaka pokroić, doprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć z pokrojoną cebulką. Pora oczyścić i pokroić, poddusić z pokrojonymi pieczarkami. Kukurydzę  i groszek odsączyć. po ostygnięciu wszystkie składniki razem wymieszać doprawić solą i pieprzem
Z koncentratu pomidorowego, ziół prowansalskich i niewielkiej ilości wody sporządzić sos.
Cisto francuskie odpowiednio naciąć (jak na zdjęciu) posmarować sosem pomidorowym i układać na nim farsz. Zawijać. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor. 


























 



Komentarze

Popularne posty