Chińskie pierożki z bananami
Dziś na warsztat wzięliśmy chińskie pierożki z nadzieniem bananowym i morelowym. Stwierdzamy, że są zbyt mdłe jak na nasze wysublimowane podniebienia, ale pomyśleliśmy, że dodatek do nadzienia rodzynek lub cynamonu powinien poprawić smak. Czekamy na opinie w komentarzach, bo pierożki są proste w wykonaniu i świetnie smakują na zimno jak i na ciepło.
Składniki:
Ciasto
450
g mąki pszennej
60 g
smalcu
60 g
masła
125
ml wody
1
żółtko
cukier
puder do posypania
Nadzienie
2
duże banany
25
g suszonych moreli
szczypta
gałki muszkatołowej
odrobina
soku pomarańczowego
Mąkę przesiać do dużej
miski, dodać smalec, masło i rozetrzeć z mąką koniuszkami palców, aż ciasto
zrobi się sypkie jak bułka tarta. Stopniowo wlać wodę tworząc miękką masę. Zawinąć
ciasto folią i wstawić do lodówki na 30 minut. W misce rozgnieść widelcem banany,
dodać posiekane morele i sok pomarańczowy i wszystko razem wymieszać. Ciasto
rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykroić z nich kółka. Na każdy
kawałek ciasta nałożyć bananowe nadzienie. Pierożki złożyć na pół, zlepić
brzegi i docisnąć widelcem. Ułożyć
pierożki na formie do pieczenia i posmarować ubitym żółtkiem. Wstawić do
nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 25 minut na złoty kolor. Po
ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz