Chińskie pierożki z bananami

Dziś na warsztat wzięliśmy chińskie pierożki z nadzieniem bananowym i morelowym. Stwierdzamy, że są zbyt mdłe jak na nasze wysublimowane podniebienia, ale pomyśleliśmy, że dodatek do nadzienia rodzynek lub cynamonu powinien poprawić smak. Czekamy na opinie w komentarzach, bo pierożki są proste w wykonaniu i świetnie smakują na zimno jak i na ciepło.



Składniki:

Ciasto
450 g mąki pszennej
60 g smalcu
60 g masła
125 ml wody
1 żółtko
cukier puder do posypania

Nadzienie
2 duże banany
25 g suszonych moreli
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina soku pomarańczowego

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać smalec, masło i rozetrzeć z mąką koniuszkami palców, aż ciasto zrobi się sypkie jak bułka tarta. Stopniowo wlać wodę tworząc miękką masę. Zawinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 30 minut. W misce rozgnieść widelcem banany, dodać posiekane morele i sok pomarańczowy i wszystko razem wymieszać. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykroić z nich kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć bananowe nadzienie. Pierożki złożyć na pół, zlepić brzegi i docisnąć widelcem.  Ułożyć pierożki na formie do pieczenia i posmarować ubitym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 25 minut na złoty kolor. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. 









Komentarze

Popularne posty