Polonezy schabowe
Niektóre nazwy potraw nas zadziwiają i na próżno szukać skąd pochodzi ich nazwa. Polonezy to roladki z cienko rozbitego schabu z nadzieniem z pieczarek i cebulki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ostrej musztardy. Pracy wbrew pozorom dużo nie ma, a smak ciekawy. Gdy znudzą Wam się tradycyjne schabowe polecamy polonezy.
3-4 plastry schabu bez kości
ok. 200g pieczarek
2 średnie cebule
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól i pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Pieczarki oczyścić, oddzielić kapelusze od nóżek – kapelusze pokroić w kostkę, a nóżki w plasterki. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie zwiększyć płomień i dorzucić pieczarki. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, szczyptę słodkiej papryki oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Zestawić z palnika i pozostawić do ostudzenia.
Każdy plaster schabu rozbić dość cienko tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdym rozbitym kawałku schabu nałożyć wcześniej przygotowany farsz i zawinąć ściśle w rulon (można związać roladki nitką). Obtoczyć każdy mięsny rulon w mące.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć roladki z każdej strony. Pod koniec smażenia przykryć na chwilę (1-2 minuty) patelnię pokrywką.
Komentarze
Prześlij komentarz