Czekoladowy jogurtowiec z brzoskwiniami

Mocno czekoladowe ciasto z jogurtową masą z kawałkami brzoskwiń. Z pewnością zasmakuje koneserom czekolady. Tylko pamiętajcie aby jogurt był grecki, bo nam akurat się skończył i masa była nieco za rzadka. 
Składniki:

Ciasto:
2 jajka o temperaturze pokojowej
60 g cukru 
40 g mąki pszennej
20 g kakao 
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
70 g czekolady gorzkiej posiekanej

Masa jogurtowa:
300 ml śmietanki kremówki 36%
200 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka przezroczysta w proszku 
gorąca woda (150 ml.)
brzoskwinie z puszki 

Polewa:
1 czekolada gorzka
150 ml śmietanki kremówki 36%

Dekoracja:
200 g śmietanki kremówki 36 %
1-2 łyżki cukru pudru

Do miski przesiać mąką, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut aż masa zrobi się jasna i puszysta. Wsypywać stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w funkcji góra dół w 180℃ przez około 30 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie odkroić przyrumieniona górę.
Włożyć ciasto z powrotem do tortownicy (jeżeli jest wysoka), lub nałożyć rant (około 10 cm wysoki).
Masa jogurtowa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić.
Brzoskwinie odsączyć na sicie, a następnie pokroić na kawałki. Odstawić. Sokiem po brzoskwiniach lekko nasączyć ostudzone ciasto.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. 
Do wystudzonej galaretki dodać jogurt i energicznie mieszać. Jogurt z galaretką stopniowo wlewać do ubitej kremówki. Mieszać szpatułką, aż składniki dobrze się połączą. Dodać brzoskwinie, mieszać i przełożyć  masę na wystudzone i nasączone ciasto. Wstawić do lodówki aby masa stężała.
Polewa: w rondelku mocno podgrzać kremówkę (nie gotować), zdjąć z ognia. Dodać czekoladą i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Pozostawić do lekkiego przestudzenia i wylać na stężałą masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wierzch ciasta robiąc ozdobne rozetki. 

















Komentarze

Popularne posty