Kartoflanka zapalanka

Nasza kartoflanka zapalanka jest doskonała na wietrzne i mroźne zimowe dni. Doskonale rozgrzewa i syci, a przy tym przypomina nam ciepłą, pachnącą babciną kuchnię i łagodny uśmiech babci pytającej "może dokładeczka?"


Składniki:

8 sporych ziemniaków
30 dag cienkiej kiełbasy
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1/4 selera
1 pietruszka
1 mały por
2 cebule
gałązka lubczyku ewentualnie nać selera
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
posiekana natka pietruszki lub koperek
2,5 - 3 litry wody

Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę, dodać przyprawy, czosnek, startą na tarce na grubych oczkach marchew, selera i pietruszkę, pokrojonego pora i jedną cebulę, oraz pokrojoną w kawałki kiełbasę. Zalać wszystko wodą i dodać 1 płaską łyżkę soli, gotować 20 - 25 min od zagotowania, na małym ogniu.
Po tym czasie dodać gałązkę lubczyku lub nać selera i gotować jeszcze 10 min. Masło rozpuścić na patelni i wrzucić pokrojoną drobno 1 cebulę, smażyć aż cebula ładnie się zrumieni, następnie wsypać czubatą łyżkę mąki i zrobić lekko złocistą zasmażkę.
Do zasmażki wlać płynu z zupy i mieszać energicznie rózgą, następnie wlać wszystko do garnka. Zamieszać i gotować razem jeszcze 5 min.
Doprawić solą, pieprzem i posypać na talerzu posiekaną natką lub koperkiem.









Komentarze

Popularne posty