Kruche babeczki z kremem czekoladowym
Takie słodkie, małe cuda zawsze sprawdzają się na przyjęciach gdzie jest dużo dzieci, a i dorośli chętnie po nie sięgają. Sprawdzają się i latem i zimą, po prostu słodkości uniwersalne. Kolejnym plusem jest to, że kruche korpusy można wykonać wcześniej a tylko napełnić kremem i ozdobić w dzień imprezy.
Ciasto:
500 g mąki pszennej lub krupczatki
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Krem:
250 ml śmietanki kremówki 30%
180 g czekolady mlecznej
250 g mascarpone
Do dekoracji:
kilka tabliczek czekolady
owoce
posypki
listki mięty
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki posiekać razem za pomocą noża i zagnieść gładkie ciasto. Następnie schłodzić je minimum 30 minut w lodówce.
Foremki do babeczek smarować leciutko masłem lub olejem. Ciasto rozwałkować i przekładać do foremek. Następnie nakłuwać je widelcem. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C aż będą rumiane.
Do garnka wlać śmietankę kremówkę. Podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika. Wrzucić lekko posiekaną czekoladę mleczną. Całość dokładnie mieszać za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawinąć folią spożywczą i włożyć lodówki na minimum 5 godzin. Ewentualnie można przyśpieszyć ten proces wkładając garnek do zamrażalnika, jednak nie może masa zamarznąć, więc trzeba kontrolować konsystencję kremu. Po kilku godzinach w lodówce wyjąć garnek i łyżką mieszać lekko masę. Powinna być gęsta. Następnie dodać zimne mascarpone i całość miksować przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Po przestygnięciu babeczek wyciągnąć je delikatnie z foremek. Nakładać na nie krem czekoladowy i dowolnie dekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz