Sernik kajmakowy na korzennym spodzie
Serniczki to my bardzo lubimy i lubimy je łączyć z niekonwencjonalnymi dodatkami. Dzisiaj padło na przyprawę korzenna, która przerzucała się szafce jeszcze po świętach Bożego Narodzenia. Zamieszaliśmy sernik z masą kajmakową, a przyprawa trafiła do spodu ciasteczkowego. Posypaliśmy całość płatkami migdałowymi i wyszedł wyśmienity.
Składniki:
Spód:
250 g herbatników
1 łyżeczka przyprawy do piernika
100 g masła
Składniki:
Spód:
250 g herbatników
1 łyżeczka przyprawy do piernika
100 g masła
Masa serowa:
100 g cukru
70 g masła
1 kg twarogu sernikowego
300 g masy kajmakowej
4 jajka
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa kajmakowa:
60 g migdałów w płatkach
160 g masy kajmakowej
20 g mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło rozpuścić w rondelku i lekko przestudzić. Herbatniki pokruszyć połączyć z masłem i przyprawą do piernika. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę herbatnikową, porządnie docisnąć i schłodzić w lodówce. Jaja ubić z cukrem na białą masę, dodać resztę składników i chwilę zmiksować. Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 60 minut. Składniki na polewę wymieszać na jednolitą masę i polać jeszcze ciepły sernik, posypać płatami.
Komentarze
Prześlij komentarz