Kurczak po chińsku


Kurczaków Ci u nas dostatek, ale po chińsku jeszcze nie było. Dlatego prezentujemy Wam dzisiaj, nasi drodzy czytelnicy naszą wariację na temat kurczaka, Chin, warzyw i aromatycznych przypraw. Mamy nadzieję, że zainspiruje Was ona do stworzenia swojego przepisu na kurczaka po chińsku.


Składniki:

1 filet z kurczaka
1 mieszanka warzyw chińskich
mleczko kokosowe
1 łyżka pasty curry/lub przyprawa curry
makaron
1 mała kapusta pekińska
3-4 łyżki sosu sojowego
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
olej do woka


Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę zamarynować sosem sojowym, przynajmniej 20 minut. Usmażyć w woku razem papryczką i czosnkiem, dodać warzywa oprócz kapusty pekińskiej i dusić do miękkości. Dodać makaron, podlać szklanką wody i mleczkiem kokosowym i 2-3 minuty dusić. Kapustę pokroić i przed końcem duszenia dodać, doprawić curry, solą i pieprzem.













Komentarze

Popularne posty