Drożdżowe sakiewki z nadzieniem pieczarkowym
Pachnące drożdżami sakiewki z grzybowym nadzieniem, doskonale sprawdzają się jako przekąska, jak również danie główne z dodatkiem zup czystych np.:barszczu czerwonego. Dodatkowym atutem jest posypka ;) kminek, sezam, mak... sam skomponuj swoją ulubioną drożdżową sakiewkę z pieczarkami.
Składniki:
Ciasto
1 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka mleka
4 jaja
50 g drożdży
3 łyżki cukru
1 jajo do smarowania
sezam lub kminek do posypania
Farsz
0,6 kg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz
sól
sos sojowy
natka pietruszki lub szczypiorek
bazylia lub oregano
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć z cukrem. Drożdże rozpuścić z mlekiem i dodać do mąki razem z jajami i cukrem, wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto przestanie się lepić. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na naoliwioną patelnię. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, talarki czosnku, pieprz, sól oraz sos sojowy. Podsmażyć i poczekać aż ostygnie, dodać natkę lub szczypiorek oraz zioła.
Ciasto wałkować i wycinać kwadraty. Formować sakiewki nadziewając farszem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na naoliwioną patelnię. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, talarki czosnku, pieprz, sól oraz sos sojowy. Podsmażyć i poczekać aż ostygnie, dodać natkę lub szczypiorek oraz zioła.
Ciasto wałkować i wycinać kwadraty. Formować sakiewki nadziewając farszem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Super pyszny przepis. Zapisuje do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Miło nam, tez chętnie zajrzymy na pani bloga
OdpowiedzUsuń