Królewiec
Królewiec, Hetman to ciasto występuje pod różnymi nazwami, a smak ma niezmienny.. Lekko miodowy z delikatną nutą budyniu, posmakuje każdemu.
Składniki:
Ciasto:
2
łyżki miodu
½
szklanki cukru
15
dag margaryny
1
łyżka kakao
3
szkl mąki
1
jajo
1
płaska łyżeczka sody
Miód,
cukier, margarynę i kakao rozpuścić. Do mąki, jajka i sody wlać rozpuszczone
składniki, zagnieść ciasto i upiec dwa placki w temperaturze 180°C.
Biszkopt:
4
jaja
0,5
szklaki cukru
3/4
szkl mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze
180°C.
Masa
budyniowa:
½
l mleka
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki mąki pszennej
¾
szklanki cukru
1
cukier waniliowy
25
dag masła
Komentarze
Prześlij komentarz