Witamy nowych adeptów sztuki kulinarnej, czyli dzień otwarty w pracowni gastronomicznej
Ten dzień w każdej szkole jest prezentacją oferty edukacyjnej szkoły, ale też czasem na zwiedzanie, poznawanie rozkładu budynku, zawiązywanie nowych znajomości ze starszymi kolegami i koleżankami. Także i my na pracowni gastronomicznej pokazaliśmy naszym młodszym kolegom co w trawie piszczy... Od wejścia dla niepoznaki zaserwowaliśmy słodką przekąskę, własnoręcznie wyrabianą i pieczoną, następnie daliśmy im chwile na szybki rekonesans po pracowni i wzięliśmy ich w obroty ;) Łatwo nie było, bo tak na kuchni nie jest, musieli wykonać szereg prostych czynności kulinarnych, które my mamy w jednym paluszku: ubicie białek na sztywna pianę, drobne pokrojenie cebuli w kostkę czy ukręcenie kogla-mogla. Zabawy przy tym było co nie miara, ale mogliśmy już dostrzec perełki w naszym małym światku gastronomicznym. Dlatego najlepszych nagrodziliśmy symbolicznymi prezentami. Mamy nadzieję na bliższe i częstsze spotkania z adeptami sztuki kulinarnej już od 1 września, czego sobie i Wam życzymy.
Klasa 1k przygotowała smaczne ciasteczka, a klasa 1tz oprowadzała miłych gości po pracowni gastronomicznej ;)
Komentarze
Prześlij komentarz