Kawowy bezowiec


Kto nie lubi aromatu i smaku kawy nawet niech dalej nie czyta. Ciasto dla prawdziwych kawoszy i do kawy, ewentualnie herbatki ;). Niestety nasze zdjęcia ciast mają jedną wadę, a mianowicie ciasta są krojone zbyt szybko, nie zdążą się zestalić, bo czas przeznaczony na zajęcia szybko dobiega końca, a wszyscy są ciekawi efektu końcowego. Dlatego nie sugerujcie się zbytnio pokrojonym ciastem, po zestaleniu "na bank" lepiej się pokroi, a małe bezy kupione w sklepie prawdopodobnie będą lepiej wyglądały, ale  nie smakowały. 

Składniki:

Ciasto:
8 jaj
16 g proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
1 margaryna
1,5 szkl. cukru
2 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec dodać gorącą margarynę. Piec w temperaturze 180°C, przez około 30 minut.

Masa:
2 kostki masła roślinnego
¾ szkl. wody
2 szkl. cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
bezy, w naszym wypadku pieczone przez nas samych, może lepiej wyglądają kupione, ale nasze, są na pewno pyszniejsze i po prostu "nasze".


Masło, wodę, cukier i kawę rozpuścić, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzonego syropu. Na koniec dodać kakao. Ciasto przekroić na połowę i posmarować połową masy. Na masę ułożyć bezy i przykryć resztą masy. Na wierzch położyć drugą część ciasta. Polać polewą.












Komentarze

  1. bardzo lubię kawowe ciasta:) Twoje wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, czysta rozkosz :) To ciasto zdecydowanie dla mnie - kawa i bezy, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę podać przepis na bezę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty