Babka tulipan
Kolorowa, szybka, tania. Te określenia charakteryzują to ciasto, a jakie są Twoje określenia na babkę-tulipan, na wasze odpowiedzi czekamy w komentarzach.
Składniki:
Składniki:
4
jajka
1
szkl cukru
1,5
szkl mąki
4,5
łyżki oleju
3
łyżki kakao
0,5
szkl maku suchego
¾
kostki margaryny
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę
z cukrem utrzeć mikserem. Dodawać kolejno 1 jajko, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę mąki.
Następnie dodać proszek i resztę mąki. Podzielić na 3 części. Do jednej części
dodać kakao, do drugiej mak. Włożyć do blaszki keksówki posmarowanej tłuszczem
i wysypanej bułka tartą lub foremki do babki. Najpierw ciasto z makiem, potem
kakaowe, a na wierzch białe. Piec około godziny w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
U mnie to babka kielich ;)
OdpowiedzUsuńTa nazwa jest nam znana, zastanawiamy się tylko dlaczego kielich? Pozdrawiamy!!
UsuńMoże dlatego, że kielich ma kształt tulipana ;))
OdpowiedzUsuń