Kartoflanka z ziołami
Ziemniaki, kartofle, pyry... Polak nie może się bez nich obejść, więc dodaje je do wszystkiego. My obalamy mit: pospolita kartoflanka, odpowiednio doprawiona, z dodatkiem pora, cebuli i papryki czerwonej zawojuje wasze serca i żołądki.
Składniki:
60
dag ziemniaków
2
pory
1,5
l bulionu
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
czerwona papryka
2
łyżki masła
¼
łyżeczki tymianku
¼
łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Cebulę
i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Dodać tymianek i
majeranek. Chwilę dusić, aż zaczną pachnieć. Przełożyć do garnka, wlać bulion i
zagotować. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w mała kostkę i dodać do zupy.
Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić
w cienkie paseczki i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem 15 minut. Pory oczyścić,
starannie opłukać, pokroić w talarki i dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 -10
minut. Przed podaniem doprawić solą i
pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz