Popapraniec
Jak
sama nazwa wskazuje ciasto „inne”, ale jednakowoż pyszne. Jak się masa nie
będzie chciała zsiąść, jak zazwyczaj nam, to należy wstawić ją do lodówki na
czas jakiś. Efekt murowany.
Składniki:
Ciasto
I:
8
białek
1
szkl cukru
0,5
szkl maku
0,5
szkl mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, cały czas ubijając, wsypać mąkę wymieszana
z makiem i proszkiem, wymieszać lekko i dokładnie. Wylać na blaszkę wyłożona
papierem do pieczenia i piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto
II:
8
żółtek
2
jaja
8
łyżek cukru
8
płaskich łyżek mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
z 2 jaj ubić na pianę. Ubijając dodawać po trochu cukier i po 1 żółtku. Gdy
masa będzie dobrze ubita dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec
przez około 35 minut w temperaturze 180°C. po ostygnięciu
przekroić na pół.
Krem:
0,5
l zimnej śmietany 18%
3
galaretki
Galaretki rozpuścić w litrze wody. Do tężejącej galaretki wlać śmietanę i ubijać aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Jak nie będzie chciała schłodzić lekko w lodówce ;)
Układać kolejno:
Układać kolejno:
polewa/cukier puder
½
ciasto II
½
kremu
ciasto
I
½
kremu
½
ciasto II
Inna wersja z zieloną galaretką i zbyt cienkim biszkoptem
Robiłam, ciężko się przekłada, ale jest pyszne!
OdpowiedzUsuńNam jak dotąd nigdy to ciasto nie sprawiało kłopotów. Ale najważnejsze że smakowało
UsuńJest naprawdę pyszny
OdpowiedzUsuń