Zupa ułańska


Treściwa, gęsta, mięsna, w zasadzie potrawa jednogarnkowa, a jednak zupa. Ma w sobie wszystkiego po trochu: mięsa, tłuszczu, makaronu, fasoli.... zresztą przekonajcie się sami. Chociaż dzisiaj jest dzień Wojskowego Lotnictwa, to zupa choć trochę ciężka kojarzy się z wojskiem, a że ułan-lotnik dwa bratanki, to polecamy dzisiaj taki przepis.


Składniki:

20 dag parzonej wędzonki
1 l bulionu
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
6 dag grubego makaronu
25 dag śmietany 18%
szczypta słodkiej papryki
sól
pieprz

Wędzonkę pokroić w małą kostkę, zrumienić na patelni, dodać obraną i posiekaną drobno cebulę i dusić, aż cebula będzie miękka i szklista. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek, wsypać paprykę, rozprowadzić częścią bulionu i gotować 30 minut.

Następnie połączyć z bulionem w którym gotowała się obrana i pokrojona marchewka i pietruszka, włożyć do zupy fasolę i do gotującej się zupy wrzucić makaron. Gdy makaron będzie miękki dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. 











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty