Figa
Pyszne, piękne i wytworne ciasto z prostych składników. Wymaga odrobinę nakładu pracy, ale smak niezapomniany. Będzie wam smakowało jesteśmy tego pewni.
Ciasto:
6 jaj
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl maku sypkiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, mak,
proszek do pieczenia, wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia
blaszki i piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po ostygnięciu
przekroić.
Krem:
5 żółtek
1 margaryna
1 szkl soku z brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
0,5 szkl wody
cukier waniliowy
Dodatki:
2 galaretki wiśniowe
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie biszkoptów
Żółtka roztrzepać
łyżką z cukrami i budyniami. Ugotować budyń na soku i wodzie zostawić do
wystygnięcia. Margarynę utrzeć na puch
dodawać po łyżce przestygniętego budyniu.
Galaretki rozpuścić
według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w cząstki. Polać polewą przepis tutaj lub posypać cukrem pudrem
Układać:
Polewa/cukier puder
Połowa
kremu
Tężejąca
galaretka
Połówki biszkoptów wetknięte na sztorc, między nimi poukładane brzoskwinie
Połowa
kremu
Ciasto
Wygląda fenomenalnie, musi robić furorę na rodzinnych imprezach :)
OdpowiedzUsuńFakt piękna jest, ale szczerze mówiąc jeszcze na rodzinnych imprezach nie gościła, na razie na zajęciach praktycznych króluje!!
Usuń