Babka cytrynowa
Niewiele składników i nakładu pracy, a baba jak się
patrzy. Pachnąca cytryną, z lekko kwaskowatym posmakiem, na te święta w sam
raz. Z lukrem będzie w wersji na bogato, z cukrem też pyszna.
Składniki:
4 jaja
150 g mąki
75 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
180 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1,5 cytryny
Jajka oraz cukier ubić mikserem, dodać przesiane mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i jeszcze ciepłe przelać do
ciasta, miksować. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny
również dodać do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełnić
ciastem i piec przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Dla zwiększenia
efektu cytrynowego skropić jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z
cytryny. Następnie wyjąć ciasto z formy. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz