Babka Siostry Anastazji
Przygotowania do Wielkanocy w pełni, więc i my się do świąt szykujemy. Dzisiaj babka od siostry Anastazji, lekka, puszysta, prosta w wykonaniu i przepięknie pachnąca wiśniami.
Składniki
6 jaj
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
kisiel wiśniowy
2 łyżki kakao
Składniki
6 jaj
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
kisiel wiśniowy
2 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać stopniowo żółtka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i pianę ubitą z białek. Delikatnie połączyć składniki. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao, do drugiej kisiel, trzecią pozostawić bez dodatków. Warstwy na przemian układać łyżką w foremce z kominkiem. Piec ok. 55 min. w temp.170-180°C. Po wystudzeniu polać polewą.
Prawdziwa wielkanocna baba. Puszysta i wyrośnięta. Mniam :)
OdpowiedzUsuńBaba jak się patrzy ;)
UsuńMoja ulubiona babka. Robię ją prawie na każdą niedzielę. Z tą jednak różnicą, że daję kisiel brzoskwiniowy lub morelowy. Z wiśniowym wyszła zdecydowanie gorsza i do tego miała siny kolor.
OdpowiedzUsuńZ jasnymi kisielami polecam każdemu. Wilgotna, długo utrzymuje świeżość i pachnąca brzoskwiniami.
My też ją lubimy, ale nie jest naszą ulubioną. Zdecydowanie naszymi faworytkami są babki z krówkami lub z masą kajmakową. Pozdrawiamy
Usuń