Wieprzowina po seczuańsku
Kolejna potrawa z dalekiego wschodu. Smak, aromat dość egzotyczny, ale nam smakowało. Polecamy ten przepis jako bazę do swoich dalekich podróży kulinarnych.
Składniki:
25 dag wieprzowiny
25 dag ryżu
3 szklanki bulionu
2 jajka
2 cebule
5 łyżek oleju
2 łyżki masła
20 dag pieczarek
1 puszka zielonego groszku
4 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wódki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka cukru
pieprz
sól
ostra papryka
ostra papryka
Ryż wypłukać, osuszyć,
wymieszać, chwilę smażyć na małej ilości gorącego oleju, zalać wrzącym bulionem
i ugotować na sypko. Wymieszać sos sojowy, wódkę, zmiażdżony czosnek, cukier,
imbir, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić,
pokroić w paski, włożyć do zaprawy, wymieszać.
Jajka ubić i przelać
na patelnię z rozgrzanym masłem, usmażyć cienki omlet, zsunąć na deskę. Gdy
przestygnie, pokroić w paski.
Cebulę posiekać w
piórka, a grzyby w plasterki.
W woku lub na dużej
patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać cebulę i grzyby, smażyć, mieszając przez
około 5 minut, przełożyć na talerz. W woku rozgrzać pozostały olej, włożyć
mięso i mieszając obsmażyć na dużym ogniu. Dodać ugotowany ryż, odsączony
groszek, omlet i grzyby z cebulą. Chwile smażyć mieszając, doprawić solą i
pieprzem. Przełożyć na półmisek udekorować pokrojonym omletem.
Komentarze
Prześlij komentarz