Barszcz ukraiński
Narodowa potrawa naszych wschodnich sąsiadów - barszcz ma wiele wersji, chociaż nasza jest bezmięsna i tak smakowała doskonale. W oryginale barszcz powinno się gotować na wędzonym żeberku i podawać z kleksem śmietany, my zrobiliśmy wersje jarską, a śmietanę rozprowadziliśmy w zupie, zresztą spróbujcie sami...
Składniki:
Składniki:
2 l
wywaru jarzynowego
1puszka czerwonej fasoli
400 g
czerwonych buraków
2 marchewki
1 pietruszka
500 g
białej kapusty
300 g
ziemniaków
20 g
mąki
200 g
śmietany
80 g
koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
ziele
angielskie
Fasolę odcedzić. Buraki umyć, upiec
w piekarniku w 130 stopniach C około 1 godziny, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę
poszatkować. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i
ugotować w wywarze. Dodać buraki i kapustę. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie
dodać fasolę i koncentrat pomidorowy. Przygotować zawiesinę z mąki i śmietany, połączyć
z zupą, doprawić i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz