Barszcz ukraiński

Narodowa potrawa naszych wschodnich sąsiadów - barszcz ma wiele wersji, chociaż nasza jest bezmięsna i tak smakowała doskonale. W oryginale barszcz powinno się gotować na wędzonym żeberku i podawać z kleksem śmietany, my zrobiliśmy wersje jarską, a śmietanę rozprowadziliśmy w zupie, zresztą spróbujcie sami...

Składniki:

2 l wywaru jarzynowego
1puszka czerwonej fasoli
400 g czerwonych buraków
2 marchewki
1 pietruszka
500 g białej kapusty
300 g ziemniaków
20 g mąki
200 g śmietany
80 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
ziele angielskie



Fasolę odcedzić. Buraki umyć, upiec w piekarniku w 130 stopniach C około 1 godziny, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze. Dodać buraki i kapustę. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać fasolę i koncentrat pomidorowy. Przygotować zawiesinę z mąki i śmietany, połączyć z zupą, doprawić i zagotować. 













Komentarze

Popularne posty