Babka orzechowy raj
Która to już babka w tym tygodniu?? Mazurków nie lubimy więc w tym roku poszliśmy w babki. Żeby każdy z naszych czytelników odnalazł u nas swoją ulubioną.
200 g
mąki pszennej
½
szkl jogurtu naturalnego
2
łyżeczki proszku do pieczenia
100
g masła
1/3
szkl cukru pudru
1
cukier waniliowy
3
jaja
200
g mieszanki zmielonych orzechów i ziaren słonecznika
Utrzeć
masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbić jaja i całość zmiksować na
wysokich obrotach. Na niskich obrotach stopniowo dodawać mąkę i proszek do
pieczenia. Na koniec dodać jogurt. Po uzyskaniu jednolitej masy dorzucić
zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do formy i piec 45 minut w
170°C.
posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Pyszna babka i do tego orzechy i pestki zdrowo !
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Dziękujemy, jak znajdziemy chwilę, w ferworze świątecznych przygotowań, zajrzymy nablog. Pozdrawiamy!!
Usuń