Babka jogurtowa
Kolejna propozycja wielkanocna. Baba jaka jest każdy widzi, a żeby ją spróbować wystarczy niewielki nakład pracy i mamy proste i smaczne domowe ciasto, przy tym świąteczne.
4 jajka
250 g cukru
150 g miękkiego masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka likieru pomarańczowego
250 g jogurtu greckiego
250 g cukru
150 g miękkiego masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka likieru pomarańczowego
250 g jogurtu greckiego
Utrzeć masło na puch.
Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodać w 4 porcjach cukier i jajka. Jeśli masa się zważy nic nie
szkodzi. Zmniejszyć obroty i dodawać kolejno cały czas ucierając mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,jogurt i na końcu likier pomarańczowy.
Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do babki wysmarować dokładnie roztopionym
masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać ciasto do formy. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do
180°C i piec jeszcze 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
się upiekło. Gotowe ciasto lekko przestudzić w formie, a następnie wyjąć na
kratę i wystudzić. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Czego polewa jest lekko żółtawa?
OdpowiedzUsuńOdrobina kurkumy, tak jak w przepisie
OdpowiedzUsuń