Babka jogurtowa


Kolejna propozycja wielkanocna. Baba jaka jest każdy widzi, a żeby ją spróbować wystarczy niewielki nakład pracy i mamy proste i smaczne domowe ciasto, przy tym świąteczne.


Składniki:

4 jajka
250 g cukru
150 g miękkiego masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka likieru pomarańczowego
250 g jogurtu greckiego



Utrzeć masło na puch. Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodać w 4 porcjach cukier i jajka. Jeśli masa się zważy nic nie szkodzi. Zmniejszyć obroty i dodawać kolejno cały czas ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,jogurt i na końcu likier pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do babki wysmarować dokładnie roztopionym masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Gotowe ciasto lekko przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratę i wystudzić. Polać lukrem  lub posypać cukrem pudrem.












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty