Blok kawowy
Deser z serii raz spróbujesz i za nic w świecie nie możesz zapomnieć tego smaku. I na każdą myśl o tej słodkości zaczynasz się ślinić. Ten blok jest tak dobry że blok waniliowy czy blok czekoladowy się przy nim chowają. Może dlatego, że wśród nas są smakosze kawy. Zresztą spróbujcie sami i oceńcie.
250 g masła
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki wody
3 szklanki mleka w proszku
1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
4-5 małych wafelków czekoladowych
50 g pokrojonych orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
50 g pokrojonych migdałów
3 herbatniki
Kawę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do kawy dodać masło, cukier i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodać mleko w proszku, wymieszać, dodać pokrojone wafelki, orzeszki, migdały, pokruszone herbatniki. Wąską foremkę wyłożyć folią spożywczą. Masę przełożyć do foremki, odstawić do stwardnienia. Kroić w cienkie plasterki.
Komentarze
Prześlij komentarz