Papryka faszerowana kaszą gryczaną
Paprykę jak już wiecie lubimy faszerować różnymi składnikami. Dziś postawiliśmy na prostotę i te składniki z których jest zany nasz region. Czyli kasza i grzyby. Co prawda grzyby tym razem zamieniliśmy pieczarkami (leśne wyszły), ale leśne grzyby w tym zestawieniu na pewno będą smakować dużo lepiej.
Składniki:
3 duże papryki
szklanka kaszy gryczanej
250 g pieczarek lub grzybów leśnych
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
masło
natka pietruszka
pieprz ziołowy
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
100 g sera żółtego
1 l bulionu
Papryki umyć i przeciąć je na pół. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekać drobno. Pieczarki pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę. Potem dorzuć do niej pieczarki. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dorzucić do tego ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć wszystko na wolnym ogniu. Dodaj jeszcze 2 łyżki masła i przyprawić do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki. Takim farszem napełnić każdą z papryk. Podlać całość bulionem i piec je w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz