Buchty z powidłami
Ciasto:
500 g mąki pszennej
10 g drożdży suchych
270 – 300 ml mleka
60 g masła, roztopionego
1 małe jajko
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
powidła na nadzienie
2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 50 – 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz