Jesienna zupa z dynią

Zupa w której są chyba wszystkie warzywa kojarzące się z jesienią. Jest i buraczek i dynia, ziemniaki, marchew czy pietruszka a nawet fasola. Do tego trochę kaszy jęczmiennej i otrzymaliśmy bardzo pożywną, sycącą i co ważne rozgrzewającą zupę. 
Składniki:

ok 300 g dyni
mały burak 
4 ziemniaki
1 łyżka kaszy jęczmiennej 
2 marchewki
pietruszka
cebula
pół szklanki fasoli białej drobnej z puszki
5 szt ziela angielskiego
liść laurowy
pół pęczka natki pietruszki
łyżka masła
sól
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta chili

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki, buraka, marchew, pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, kaszą – zalać wodą (ok 1,5l).
Dodać przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy) i gotować ok 15 min, dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować jeszcze 10 min aż warzywa będą miękkie.
Dodać fasolę, finalnie doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.







Komentarze

Popularne posty